hétfő, szeptember 27, 2010

NASA

Legutóbbi bejegyzésem éjszakás műszakom szünetében dobtam össze, hogy majd feltöltöm Canaverel-ben, de végül is úgy döntöttem miért ne nézzem meg a NASA központot. Nem volt olcsó mulatság. Bár többet vártam tőle, azért jó volt. Nekünk sajnos családi nap volt a NASA-nál ami annyit tesz, hogy az ott dolgozok bevihették a családjaikat. Ezért a busz túrának csak egy darab megállója volt. A másik gond az volt, hogy nem tudtuk végig járni. Hatalmas terület az űrközpont, ide ki kell jönni legalább 2 napra, hogy mindent végig lehessen nézni. Persze ez csak annak éri meg akit érdekelnek az ilyen dolgok. Láttam a rakétákat, amiket lövöldöztek ki az űrbe, voltunk egy kilövés szimulátorba és volt egy kisebb előadás is a holdra lövés első alkalmáról.
Az előadás, vicces volt. Az egész sztorit előadták, hogy az oroszok mentek fel először és az egész előadásban azon röhögtem, hogy úgy adták elő, mintha még mindig tartana a hideg háború. Aztán az előadás egy másik helyen folytatódott. A terem be volt rendezve olyanra, mint az eredeti kilövésnél. A képernyőkön ugyanazok a felvételek voltak mint a kilövés idején, a kapcsolók is ugyan úgy villogtak. Az előadás után egy csarnokba vezettet a túra, ahol ott volt a holdra 'menős' rakéta, meg pár hold küldetéses dolog(holdjáró, szkafander, holdkőzet....)
Ezt követően, már nem sok időnk volt, úgyhogy kipróbáltuk a kilövés szimulátort. Hát szép nagy és hosszú sorba állás volt, a pár perces mókáért. A várakozás során elmondták, hogy mi hogyan történik ilyenkor. Aztán végre beültünk a szimulátorba(az ülések olyanok voltak mint egy modern hullámvasúté), 90 fokos pozícióba állították szerkezetet és indult a móka. Sajnos a sok G-t ami ilyenkor az emberre hat, nem tudták szimulálni, úgyhogy végül is az egész annyi volt hogy jól megráztak minket kinyitották a tetőt ahova ki volt vetítve föld, azt ennyi.
Volt még annyi minden, IMAX mozi, robotos hely, múzeum meg még nem tudom mik, de sajnos nem jutott rá időnk. Lehet jobban jártam volna, ha a szerződés végén mikor leszállok akkor megyek el és körbe nézek, de hát így alakult. Ki tudja lehet még vissza megyek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése